Voor ruim een kwart van degenen die te veel verdienen voor sociale huur is vrije sector te duur

Het aantal huizen dat in het eerste kwartaal van dit jaar te huur werd gezet is met bijna een kwart (24 procent) afgenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal huurtransacties daalde met 9 procent. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van Pararius, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland. De gemiddelde huurprijs steeg wel, met 0,7 procent. "De sterke afname van het huuraanbod is te wijten aan de crisis die op de woningmarkt in 2013 haar dieptepunt bereikte waardoor veel meer mensen dan normaal hun onverkochte woning te huur aanboden", aldus Jasper de Groot, directeur bij Pararius. "Nu de verkoopmarkt weer aantrekt zijn er veel minder particuliere eigenaren die er voor kiezen hun tweede woning te verhuren." Vraag in middeldure segment het grootst De huurprijzen stijgen volgens hem nog steeds doordat de vraag naar huurwoningen in de vrije sector veel minder hard afneemt dan het huuraanbod. Volgens Pararius is de vraag naar huurwoningen in het middeldure segment (tussen de 700 en 1000 euro huur per maand) verreweg het grootst. Het gaat vaak om starters op de woningmarkt die niet vast willen zitten aan een koopwoning, maar mensen die moeite hebben met het krijgen van een hypotheek. De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector bedroeg in het eerste kwartaal 1232 euro per maand.

Foto: ANP

Huurwoningen in de vrije sector zijn voor veel huishoudens met een lager middeninkomen niet te betalen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dreigen deze mensen tussen wal en schip te vallen, doordat ze door hun inkomen vaak net niet meer in de sociale huursector terechtkunnen.

Onderzoek van de overheidsdenktank wijst uit dat zo’n 28 procent van de middeninkomens geen maandelijkse huur van 700 euro of meer kan betalen. Het gaat om ongeveer 425.000 huishoudens die veelal minder dan 39.000 euro bruto per jaar binnenkrijgen. Het aanbod aan huurwoningen waar zij terechtkunnen is erg beperkt.

Scheefwoners

Het PBL heeft ook gekeken naar scheefwoners. Dat zijn mensen die in een sociale huurwoning wonen, maar op basis van hun inkomen eigenlijk in de vrije sector moeten zitten. De studie laat zien dat maar 56 procent van de scheefwonende middeninkomens in staat is om de huur voor een huis in de vrije sector op te hoesten.